De professió llaurador, no estava afiliat a cap partit polític ni sindicat. Juan de Mata va sofrir en les seues carns la repressió franquista, sent detingut en acabar la Guerra Civil. Tenia, aleshores, 39 anys i vivia al carrer del Pich, número 4. Condemnat en sentència en Consell de Guerra celebrat en l'ajuntament de Llíria (Sumari 683, Caixa 20698, Ordre 3, any 1939) pel delicte d'auxili a la rebel·lió. Se li va imposar una pena de 12 anys i 1 dia de reclusió.
En el mateix Consell de Guerra varen ser jutjades les següents persones:
VICENTE ALAMÁ ENGUIDANOS
ANTONIO GOMEZ SAHIQUER
JOSE ANTONIO RODILLA MURGUI
JOSE ROMERO SIERRA
FRANCISCO TORRES SANCHEZ
VICENTE TORRES TORRES
Va estar tancat a la presó del Partit (hui biblioteca l'Almodí), fins al 29 de gener de 1940, data en la qual el traslladen a la presó Habilitada del Remei. Tenia, aleshores, 40 anys. El 2 de gener de 1942 el traslladen a la presó del monestir del Puig, i el 20 de maig de 1942 a la presó cel·lular de València. El 22 d'agost de 1943, finalment, li concedeixen la llibertat condicional.
Juan de Mata va estar empresonat prop de 4 anys, deixant tres fills/a d'onze, nou i quatre anys en sa mare. Sense cap recurs per poder viure, la qual cosa va fer que hagueren de vendre el carro i els animals amb els qual Juan de Mata treballava la terra. A més, la seua filla major, Concepción, va haver d'anar-se'n a Barcelona a casa d'un familiar, per tal d'ajudar a sa mare a poder sobreviure. Era molt joveneta, per la qual cosa va construir allí la seua vida i ja no tornà a Llíria.
![]() |
Juan de Mata amb la seua filla Concepción i el seu fill Vicente |
Molt amic del dirigent anarquista comarcal Jose Maria Peñarrocha Bori, nascut a Llíria el 1907, i que també era un dels organitzadors de la comuna de Llíria. Juan de Mata va participar activament en ella, transportant queviures i altres necessitats amb el seu carro. Esta amistat, i la seua participació en la comuna, van ser les causes de la seua condemna i empresonament.
Agrair a la seues netes Vicenta Alamá , Susi Alamá i a Margarita la cessió de les fotos.
FONTS:
Registre-Índex de la Població Reclusa (1938-1955). Arxiu General de l'Administració.
Arxiu General Militar de Guadalajara
Registre Civil de Llíria.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada