divendres, 9 de juny del 2023

FRANCISCO MARÍN PIMENTEL. UNA VIDA AL COSTAT DELS MÉS FEBLES

 

Durant la guerra, amb l’uniforme militar.  Foto falicitada pels seus fills

Durant la guerra, amb l’uniforme militar.

«Recuérdalo tú, y recuérdalo a otros»
Luís Cernuda

 

Francisco Marín Pimentel va nàixer a Arriate (Màlaga) el 03/01/1911, casat amb Guadalupe Mas García, va tindre tres fills Lupe, Diego i Amelia. Va estar afiliat a l'Agrupació Socialista d'Arriate (Màlaga), Secció de Le Creusot (França) i Agrupació Socialista de Llíria (València). Va morir a Llíria el 21/07/2000.

          Membre de la UGT i afiliat a les Joventuts Socialistes d'Arriate (Màlaga) i des de 1934 a l'Agrupació Socialista d'aquesta localitat. Fill de Diego Marín Becerra, afusellat en 1937. En produir-se el colp d'estat de juliol de 1936 va haver d'eixir del seu poble, amb la seua família,  cap a Coín (Màlaga).

    «Tenia vint-i-cinc anys  i tota una vida per davant però en aquell moment calia decidir el camí a seguir. Jo el vaig tindre clar des de el principi, em vaig ficar al costat del més febles». Va deixar escrit al seu diari, així que es va dirigir a Màlaga.

En Málaga es va incorporar al Batalló Pablo Iglesias en el qual va romandre en el front del Chorro, un pantà pròxim a Màlaga. En caure aquesta població el febrer de 1937 es va retirar amb el seu Batalló per Motril passant per Serra Nevada pel sector de Pitres (Granada) resultant ferit en una cama. A Almeria es va incorporar a la 52 Brigada Mixta, 3 Batalló amb la graduació de sergent de metralladores. Va resultar ferit de nou en la batalla de Pozoblanco (Còrdova) restablint-se en Villanueva de Còrdova. En eixir de l'hospital va ingressar a l'Escola Popular de Guerra de Paterna (València).

Durant aquesta època coneixerà a la que després seria la seua dona. «Un dijous de permís, vaig aprofitar per a anar a València. De tornada, estant en l’estació, em vaig equivocar de via i estava en la de Montcada. N'hi havia molta gent, les llums apagades perquè estaven bombardejant el port. I entre el tumult vaig trobar-me tres xiques. Estiguí parlant amb elles. Aquest va ser el principi d’una cosa sublim, perquè una de les tres, es va unir, en el bo i en el dolent, per a sempre a la meua vida».

Durant la guerra, la seua novia, i després dona, en València.

          Va tornar a la seua Brigada finalitzant la guerra en el front de Terol on va resultar ferit de gravetat. Confiant en que no havía fet res il·legal, pensà en torna a Arriete, on va ser  detingut en l’estació i traslladat a Arriate. En Consell de Guerra celebrat el 26 de setembre de 1939 en Ronda (Màlaga) va ser condemnat a 12 anys de reclusió. Va complir la pena a les presons de Ronda, Màlaga, Madrid, Sant Joan de Mozarrifar (Saragossa), Belchite, Quinto de Ebro (Saragossa) i Alcanyís (Terol) d'on va eixir en règim de presó atenuada el 22 de desembre de 1942 amb ordre de desterrament que va complir a València.

          Després d'un temps, en vista de que no trobava treball, va decidir marxar cap a França travessant la frontera per Pamplona (Navarra). A França va pertànyer a la Secció del PSOE de Le Creusot (Saone et Loire). Va treballar com a peó de carretera, obrer i vies fèrries, desactivant obusos i bombes, pintor i en una fàbrica de laminació. Alli es va casar , per poders, amb Guadalupe Mas, la seua dona estimada.  En 1951, després de tres anys i mig a França va tornar a Espanya travessant la frontera per la muntanya a Portbou (Girona). Va passar per Girona, Barcelona i València.

        En 1957 es va establir a Llíria (València) on, amb la seua esposa  i el seu sogre, José Mas Lluesma, va regentar una botiga de confecció i sastreria (CASA MAS), situada en la Plaça Major, al costat de la carnisseria de Ca Bomba i de l’església. Restablida la democràcia va participar, en 1976, en la reorganització de l'Agrupació Socialista de Llíria (València). Va morir en aquesta localitat el 21 de juliol de 2000.


Fonts: Fundació Francisco Largo Caballero.

Agraïments als seus fills, Lupe, Diego i Amelia per facilitar-me la informació i les fotos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada