dissabte, 6 de maig del 2023

MILITARS REPUBLICANS ATESOS A L'HOSPITAL DE SANG DE LLÍRIA.


Des de l'inici de la guerra fins a 1937 la sanitat a València estava en mans dels partits polítics, sindicats i comités obrers. Per això, durant l'etapa “revolucionària” de la guerra (juliol-desembre de 1936) van proliferar abundants hospitals.
A València, el control polític de la sanitat corresponia al Comité Executiu Popular i no al Ministeri de Treball, Sanitat i Previsió, que no tenia competències a la ciutat. Una de les primeres comeses del Govern quan es va traslladar a València va ser prendre el control per a guanyar la guerra, en matèria sanitària implicava frenar la proliferació de centres sanitaris per l'alt cost econòmic que suposaven.
A través de l'Ordre del Ministeri de Guerra de 23 de gener de 1937 es va procedir a la confiscació de tots els hospitals de sang amb una capacitat superior als 300 llits, els quals passaven a estar baix control militar i passaren de denominar-se “Hospitals de Sanitat Militar”, com a exemple tenim l'Hospital Militar de Llíria, situat en el Col·legi Sant Vicent i que serà objecte d'estudi en una altra entrada.
Aquesta Ordre suposava el tancament dels hospitals de sang, els quals van desaparéixer al llarg de 1937 per motius econòmics i aquells que van tindre una capacitat superior als 300 llits van passar a convertir-se en hospitals militars.
(Font: Garcia Ferrandis, Xavier i Munayco Sánchez, A. J.: L'evolució de la Sanitat Militar a València durant la Guerra Civil (1936-1939).

HOSPITALS DE SANG. DEFINICIÓ. TIPUS.
Segons la definició donada per Cristina Albir Herrero i Miquel Mezquida Fernández en la revista "La Linde", un Hospital de Sang és un hospital de campanya o hospital militar que té una funcionalitat provisional i que sol situar-se en la rereguarda, però pròxim a les zones on s'estan donant accions bèl·liques. Per aquesta raó, l'afluència de ferits que rep és molt alta. D'entre ells es poden diferenciar, almenys, tres tipus:
1. Els llocs o postes de socors situats en la mateixa línia de foc, on es donaven les primeres cures, es classificaven i s'evacuaven els ferits.
2. Els hospitals d'avançada o primera rereguarda, dotats per a intervencions quirúrgiques d'urgència i que jalonaven les línies de front amb major o menor dotació de personal qualificat.
3. Els centres de convalescència i recuperació a l'interior de la rereguarda, dirigits pels alts comandaments de la sanitat militar, en aquest cas de l'Exèrcit Popular Republicà.
Una vegada definit que eren els hospitals de sang, us deixe la base de dades publicada per la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València on es detallen els ingressos de militars republicans i evacuats en Hospitals de València, en ella es fa referència a l'Hospital de Sang de Llíria i es relacionen els militars que van ser atesos en el citat hospital, de quin front procedien, a quina columna o regiment pertanyien, data d'ingrés, data d'alta, temps d'estada a l'hospital i el seu diagnòstic. Per a la seua consulta en el camp on posa 'hospital' cal ficar Liria, tal qual, i us apareixerà el filtratge de les persones que van ser ateses a l'Hospital de Sang de Llíria, una vegada filtrat, en l'apartat 'detalle' apareixen les fitxes d'ells i sota de tot on posa 'nom del fitxer' podreu obrir la fitxa original d'ingrés. Base de dades.


Relació de soldats atesos a l'hospital de sang de Llíria entre 1936-1937

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada