dimecres, 12 de març del 2025

dimarts, 11 de març del 2025

VEÏNS DE LLÍRIA QUE VAN ESTAR EN BATALLONS DISCIPLINARIS DE SOLDATS A IRURITA (NAVARRA).


Des de l'inici de la Guerra Civil, els revoltats van mostrar gran interés per controlar la frontera pirinenca en previsió d'una eventual invasió aliada. Així, el franquisme va construir centenars de fortificacions en els seus vessants i valls.
Un element fonamental de la fortificació va ser la construcció de carreteres i pistes de muntanya per a unir les diferents valls, d'oest a est, i accedir als búnquers, observatoris, refugis, barracons, etc.
En la carretera d'Irurita-Artesiaga de més de 15 quilòmetres, van treballar els Batallons de Treballadors 18 i 159 i el Batalló Disciplinari de Soldats Treballadors 12 (la majoria d'ells, un 80%, eren valencians procedents de més d'un centenar de municipis). Entorn de 1.750 presoners van cavar, van picar i van esplanar este port de muntanya. ("Espacios de memoria Guneak")
En este Batalló Disciplinari de Soldats número 12, van estar tres veïns de Llíria, SALVADOR GÓMEZ NOVELLA, VICENTE RIOJA IBÁÑEZ i BAUTISTA TORRES COTANDA. A continuació us deixe les seves dades.



dimecres, 5 de març del 2025

RECONEIXEMENT A TOTES LES DONES QUE VAN SOFRIR LA REPRESSIÓ FRANQUISTA.


Estem al mes de març i s'acosta el Dia Internacional de la Dona. Enguany vull fer un homenatge a TOTES les dones a les qui el règim feixista va castigar pel paper singular que van tindre al ser subjectes actius en la vida intel·lectual, professional, política i sindical del nostre país.
Durant la Guerra d'Espanya i la Dictadura, les dones van patir humiliacions, vexacions, violacions, persecució, violència o càstigs per la seva activitat pública o política. Pel simple fet de ser dones o haver sigut mares, companyes o filles de perseguits, represaliats o assassinats.
També van ser represaliades per haver intentat exercir el seu dret al lliure desenvolupament personal i, d'esta forma, transgredir els límits de la feminitat tradicional.
Moltes d'elles van viure la repressió en silenci; altres van ser jutjades, o no, i també empresonades. Altres es van enfrontar a un escamot d’execució. Van ser castigades a ingerir oli de ricí o pelades al zero; dones que van ser socialment excloses, sofrint burla i escarni, fam, violacions i terror.
D’aquestes dones també n’hi ha hagut en el nostre entorn, en el nostre poble, i són dignes de ser recordades. Hem de tindre clar que totes les víctimes del franquisme tenen dret a la VERITAT. Elles, que van ser represaliades, han de tindre el reconeixement pertinent per part de les institucions, promovent les actuacions necessàries per a restituir la seva dignitat.
I que millor efemèride que, en el dia de la dona, tractem de visibilitzar-les i donar-les el reconeixement que es mereixen.
Aquest és el meu xicotet homenatge a TOTES les dones que van sofrir la repressió i que deuen ser posades en valor perquè les seves històries no queden en l'oblit.

JUSTÍCIA, VERITAT I REPARACIÓ
(Miquel Fernández i Zaragozá)

diumenge, 2 de març del 2025

MAPA DEL NÚMERO DE VICTIMES DE LA REPRESSIÓ FRANQUISTA ENTRE 1938 I 1956 AL PAÍS VALENCIÀ.

Us deixe aquest mapa on es detallen el número de víctimes per comarques al País Valencià, entre 1938-1956. Estes xifres poden canviar segons avancen els treballs d'investigació de la repressió franquista.




Mapa de les víctimes








FONT; La Guerra Civil a la Comunitat Valencia. Exili i repressió franquista. Ricard Camil Torres Fabra i Miguel Orts Montenegro.