dijous, 26 de setembre del 2024

BENJAMIN SABATER GARCIA I JOSE MARIA SABATER PASCUAL. Pare i fill que van sofrir la repressió.

 



(Benjamin Sabater Garcia. Foto cedida per Pedro Ferrandis)


BENJAMIN SABATER GARCIA, va nàixer a Llíria (València) el 24 de febrer de 1882. I va morir, el 28 de gener de 1959, a Llíria. Tenia 76 anys. Fill d'Eugenio Sabater i Pascuala Garcia, es va casar amb María Concepción Pascual Blat (1884-1961). Del matrimoni van nàixer quatre fills: Benjamin (1909-1975), Carmen (1913-1994), José María (1916-1946) i Concepción (1922-1995). De professió agricultor, en el moment de la seua detenció treballava d'agent comercial.


    Benjamin, formava part d'una família econòmicament estable i es dedicava a l'agricultura. Afiliat a Esquerra Republicana, va formar part de la Comissió d'Agricultura de l'Ajuntament arran del colp d'estat del 18 de juliol de 1936. Les Comissions Gestores eren les encarregades de la gestió administrativa de l'Ajuntament. La designació dels membres de les Comissions Gestores es feia pels governadors civils, prèvia proposta dels partits polítics i organitzacions sindicals que pertanyien les persones designades. A Llíria va haver-hi Comissions Gestores d'Agricultura, Hisenda, Transports, Obres Públiques, Abastos-Estadística, Guerra, Cultura i de Justícia. Les primeres que apareixen són del 25 de setembre de 1936. Us adjunte l'informe emés, a data 3/03/1943, per l'alcalde per a la Causa General, on apareix Benjamin com a membre de la Comissió d'Agricultura.




(Font: Portal PARES, Causa General, Ram separat Llíria)


    En acabar la Guerra Civil, Benjamin va ser detingut, sent condemnat en Consell de Guerra, Tribunal Militar Territorial 1 (Sumari 3064, Caixa 19238, Orde 3), en sentència de data 20 de maig de 1939, a 30 anys de reclusió. Tenia, aleshores 58 anys i vivia al carrer 14 d'abril, 52 (hui Juan Izquierdo,52). El delicte que se li va imposar va ser adhesió a la rebel·lió. En el mateix Consell de Guerra celebrat a Llíria, en el que hui és l'Ajuntament, també van ser jutjades les següents persones:

        • Manuel Alegre Cotanda

        • Purificación Cubells Silvestre

        • Magdalena Ibáñez Martínez

        • Domingo Rodrigo Martínez

        • José María Sabater Pascual (Fill de Benjamin)

    De la presó del Partit de Llíria (hui biblioteca l'Almodí)¹, va ser traslladat a la Presó Central de Sant Miquel dels Reis, ingressant el 28 de juliol de 1939. Se li va commutar la pena (ES 19036.AGMG/6.11, Caixa 300318, Expedient 13243). Concedint-li, la llibertat condicional, el 18 de març de 1942 (BOE 77, orde de data 12/03/1942, pàgina 1954, columna 1).

(José Maria Sabater Pascual. Foto cedida per Pedro Ferrandis)


JOSÉ MARÍA SABATER PASCUAL va nàixer a Llíria el 17 de febrer de 1916, al carrer Juan Izquierdo, 52. Va morir molt jove, el 4 de juny de 1946, tenia 30 anys. Estava fadrí. De professió escrivent.

    José María, afiliat a Esquerra Republicana, com el seu pare, va ser l'únic dels quatre germans que va estar implicat en política. Aficionat a la lectura, va ser un autodidacte en la seua formació, sabia llegir i escriure. Molts veïns li demanaven consell, sabedors de la seua cultura. Delicat de salut, va ser soci de la Penya Pedal de Llíria, ja que tots els seus amics ho eren.

    Com el seu pare, també va sofrir la repressió franquista. En acabar la Guerra Civil, José María va ser detingut. Sent condemnat en Consell de Guerra, Tribunal Militar Territorial 1 (Sumari 3064, Caixa 19238, Orde 3), en sentència de data 20 de maig de 1939, a 12 anys i un dia de reclusió. Tenia, aleshores, 24 anys i vivia al carrer 14 d'abril ,52 (hui Juan Izquierdo,52). El delicte que se li va imposar va ser auxili a la rebel·lió. Va ser jutjat en el mateix Consell de Guerra que el seu pare Benjamin.

    De la presó del Partit de Llíria (hui biblioteca Almodí)¹ va ser traslladat a la Presó Central de Sant Miquel dels Reis ingressant el 28 de juliol de 1939. Se li va commutar la pena (ES 19030.AGMG/6.11, Caixa 300318, Expedient 13248). Concedint-li la presó atenuada el 5 de desembre de 1941, José María va eixir quatre mesos abans de la presó que el seu pare Benjamin.


EL SEU PAS PER LA PRESÓ DE SANT MIQUEL DELS REIS

Tant Benjamin com José María, van estar quasi tres anys tancats a la Presó Central de Sant Miquel dels Reis. Us deixe esta fotografia feta, dins de la presó, amb altres presoners. El de baix és Benjamin i el de dalt José María.


(Presó de Sant Miquel dels Reis:Foto cedida per Pedro Ferrandiz)


    Estes eren plaquetes que ficaven els seus familiars en les cistelles quan anaven a portar-los menjar i altres menesters, com veieu figura un dibuix de la Penya Pedal de Llíria, de la que José María era soci. També s'aprecia el número de presoner.


(Foto cedida per Pedro Ferrandis


    Tots sabem com era la vida en les presons franquistes. Les condicions en què vivien els presoners eren infrahumanes. L’escassetat d’aigua i menjar provocaven la deshidratació i desnutrició dels presoners, que van cobrar-se moltes vides. Per altra banda, les pèssimes condicions higièniques feien de les presons un niu de malalties. I els pocs recursos sanitaris i les males instal·lacions, que reunien molts presoners en pocs metres quadrats, facilitaven la seua propagació. Les malalties més comunes en les presons van ser el tifus, la tuberculosi i la verola. A més, a través d’escassos testimonis escrits, sabem que va haver-hi proliferació de malalties com l’àntrax i la sarna entre els reclosos.

    Malgrat tot, els presoners se les enginyaven per poder subsistir, així com també els familiars. En este apartat vaig a fer menció a una persona, una xiqueta de 8 anys, la qual va col·laborar en mantindre el contacte entre ells i els familiars que estaven fora. Esta xiqueta es diu Manuela Gesta Valiente (Madrid-1931).

    En l'entrevista que vaig mantindre amb ella, a sa casa, em va dir que quan anava a la presó, sobre tots els festius més importants com Nadal, la deixaven entrar, com era una xiqueta, tant a la presó del Partit de Llíria com a la de Sant Miquel dels Reis. Doncs bé, ella em deia que en el “dobladillo” de la falda, els familiars de Benjamin i José María li ficaven notetes, cigarrets i altres 'cosetes' per a ells. Ella, al ser menuda, podia entrar a la presó tranquil·lament i esta era la fòrmula per la qual tenien contacte amb els seus familiars.


(D'esquerra a dreta: José María, Manuela i Concepción (germana de José María). Foto cedida per Pedro Ferrandis. Any 1945)


    Manuela mai va perdre el contacte en ells. Fins i tot encara s'emociona quan parla de José María, ja que la va tractar com si fora la seua filla. Recorda d'ell com un xic molt atractiu, culte i sempre ben vestit. I que, per culpa de la seua malaltia, sempre anava amb un mocador al coll.


LES CARTES DES DE LA PRESÓ

    Us deixe estos documents molt interessants de les cartes que van enviar des de la presó als seus familiars. En esta primera podem veure que va ser censurada, i van haver de ficar dalt la frase “Arriba España Viva Franco” per a poder enviar-la.

(Carta cedida per Pedro Ferrandis)

(Carta cedida per Pedro Ferrandis. Data 4/01/1941)


    Esta carta la va enviar Benjamin als seus familiars l'endemà d'entrar a la Presó de Sant Miquel dels Reis. En concret, el 29 de juliol de 1939.

(Carta cedida per Pedro Ferrandis)


El text diu el següent:

Queridísima esposa e hijos y demás familiares:

Mi mayor deseo es que sigáis gozando de la más perfecta salud. La mía y la de Pepe siguen bien. Hoy ha venido mi hermano Miguel y hemos hablado, ya que ha tenido la suerte de que nos tocaba hoy la comunicación por número de orden de apellidos. Por lo cual todos los sábados podéis venir, y lo mismo que nosotros podemos escribir el mismo día una tarjeta solo a los familiares más próximos. Cuando vengáis, pedir siempre la confirmación para los dos. Además, pueden invitarnos a todos.

Recibir un abrazo de quienes no os olvidan.”


(Benjamin Sabater Garcia i José María Sabater Pascual).

Foto cedida per Pedro Ferrandis



    Després d'eixir de la presó, i encara que no els van incautar dels béns, sí que van sofrir la repressió, ja que el seu fill xicotet José María, no va poder trobar treball. Li'l negaven per ser “rojo” i haver estat tancat a la presó. Com anècdota indicar que tots els 14 d'abril es reunien la família per fer un dinar. També que al celler que tenia la família es reunien, amb alguns amics, per escoltar “La Pirenaica” de manera clandestina.

    Este és el nostre xicotet homenatge a Benjamin Sabater Garcia i José María Sabater Pascual, pare i fill que van patir presó i humiliacions pel sol fet de tindre una ideologia diferent o per raó de parentesc. Una història que no és coneguda i que ha estat silenciada molt de temps. Hòmens que en l’anomenada Guerra Civil i en la Dictadura van ser jutjats i empresonats. Alguns es van enfrontar a un escamot d’execució. D’estos hòmens també n’hi ha hagut en el nostre entorn, en el nostre poble, i són dignes de ser recordats.


------------------------------------


(1) ACLARIMENT: En les fitxes d'empresonament dels dos no queda clar que estigueren tancats a la Presó del Partit de Llíria (hui biblioteca l'Almodí). Quan li ho vaig comentar a Manuela ella em va reafirmar que sí. Per això ho faig constar en l'article.

Agrair a Pedro Ferrandis la cessió de les fotos i les cartes. I a Manuela Gesta Valiente per facilitar-me la informació per fer este article.

Fonts:

Registre-Índex de la Població Reclusa (1938-1955). Arxiu General de l'Administració.

Registre Civil Llíria.


(Miquel Fernández i Zaragozá)











dimarts, 10 de setembre del 2024

VICENTE ORTIZ GARCIA, un altre veí de Llíria que va sofrir la repressió en altres llocs d'Espanya.

 

Vicente Ortiz García


Vicente Ortiz García, va nàixer a Llíria (València), el 14 d'abril de 1917, va morir el 23 de març de 2000, als 82 anys. Fill de Simón Ortiz i Carmen Garcia. En el moment de la seua detenció estava fadrí, vivia al carrer Recared 23, Llíria (València). De professió teixidor mecànic.

El 15 de setembre de 1936 és ingressat a l'Hospital de Sang de Llíria, procedent del front de Terol, La Pobla de Valverde, i pertanyia a la Columna de Ferro. Tenia 19 anys, va estar en l'hospital 33 dies, donant-li l'alta el 18 d'octubre de 1936, sent traslladat a la Columna Eixes-Uribes. El motiu del seu ingrés va ser una ferida infectada en la cara plantar del peu esquerre per extracció de projectil de fusell en l'Hospital Provincial de Castelló de la Plana.

Condemnat en Consell de Guerra Permanent de Càceres, Tribunal Militar Territorial 1, a 30 anys de reclusió, tenia, aleshores 22 anys. El delicte que se li va imposar va ser adhesió a la rebel·lió.

Va estar tancat al Camp de Concentració de Trujillo (Càceres), després va ser traslladat, el 9 de setembre de 1939, a la Presó Provincial de Càceres i l'1 de maig de 1942 a la Presó Central de Celanova (Ourense). El 3 de maig de 1943 és traslladat a la Presó Provincial d'Oviedo. Concedint-li la llibertat condicional el 19 d'abril de 1946.

Agrair al seu fill Antonio Ortiz la cessió de la foto.

Expedient personal:
https://drive.google.com/file/d/1nY0Vi3GrdwXDaakuyrTV_xYNoSFsQsdB/view?usp=sharing

FONT:
https://arquivo.galiciana.gal/
Registre-Índex de la Població Reclusa (1938-1955). Arxiu General de l'Administració.