dimarts, 31 d’octubre del 2023

ARTICLE D'OPINIÓ: 31 D'OCTUBRE, DIA DEL RECORD DE LES VÍCTIMES DE LA GUERRA D'ESPANYA I LA DICTADURA.



    El 5 d'octubre de 2022, el Senat va aprovar de manera definitiva la Llei de Memòria Democràtica que estableix el 31 d'octubre, data d'aprovació de la Constitució Espanyola de 1978, com a Dia del Record de les Víctimes de la Guerra d'Espanya i la Dictadura. El dia 31 d'octubre es configura, doncs, com el dia del record de totes les víctimes.

    La Llei de Memòria Democràtica estableix el reconeixement a “totes les víctimes”. Cal recordar que unes víctimes van ser reconegudes i van rebre honors de coneixement públic; hi ha una clara diferència entre "los caìdos por Dios y la Patria”, ja que les seues famílies van obtindre beneficis, privilegis, càrrecs polítics, estancs, administracions de loteria, etc., mentre que les altres víctimes van ser injustament i deliberadament silenciades i oblidades. Amagades entre les històries oficials com una massa sense rostre. Víctimes silenciades que van cometre el delicte de defensar la llibertat, la democràcia i la justícia social des de formacions polítiques democràtiques, sindicats o organitzacions de lliure pensament. Víctimes que van patir la violència i la desraó.

    Però sabem quines van ser les víctimes del franquisme?. A continuació us deixe l'article que vaig publicar i que es fica en context de quines van ser aquestes víctimes:

    “Molt es parla en els mitjans de comunicació i en els fòrums polítics de les víctimes del franquisme, però com a ciutadans i ciutadanes, i sobretot, com a societat, no tenim clar qui són les víctimes del franquisme. La majoria entenem com a víctimes del franquisme aquelles que van ser afusellades i que es troben en cunetes o en fosses comunes, però el concepte de víctima del franquisme és molt més ampli.

    La Llei 14/2017, de 10 de novembre, de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, diferència entre dos tipus de “Víctimes”: les víctimes directes i les indirectes.

    Són víctimes directes totes les persones que, en el territori de l'actual País Valencià, hagen patit danys individualment o col·lectivament, inclusivament lesions físiques o mentals, sofriment emocional, pèrdues financeres o menyscapte substancial dels seus drets fonamentals i llibertats públiques, a conseqüència d'accions o omissions que violen les normes internacionalment reconegudes relatives als drets humans durant el període que abasta la Guerra d'Espanya i la Dictadura Franquista fins a l'entrada en vigor de la Constitució Espanyola de 1978. Considerant-se també víctimes directes els valencians i valencianes que hagen patit les mateixes circumstàncies fora del territori de l'actual País Valencià.

    Són víctimes indirectes els familiars fins a tercer grau, cònjuge o persona lligada per anàloga relació d'afectivitat, així com les persones que hagen patit danys en intervindre per a prestar assistència a víctimes en perill o impedir la victimització.

    Com es desprèn de les definicions anteriors, les víctimes del franquisme són tant les persones desaparegudes durant la Guerra d'Espanya i la Dictadura Franquista, com aquelles que es van exiliar per causa de la Guerra d'Espanya i de la Dictadura Franquista en defensa dels drets i llibertats democràtiques; també aquelles que en la seua lluita pels drets i llibertats van ser obligades a fer treballs forçosos van patir el confinament, tortures, violència sexual, escarn públic i, en molts casos, la mort en els camps d'extermini i concentració. També les que van participar en la guerrilla antifranquista en defensa del govern legítim de la Segona República Espanyola i per la recuperació de la democràcia; aquelles que van patir la repressió per l'exercici de les seues llibertats i idees polítiques, religioses o per la seua orientació sexual, identitat de gènere, situació familiar o per la seua diversitat funcional; les que van exercir càrrecs i ocupacions o treballs públics durant la Segona República i que van ser represaliades; les que van patir privació de llibertat o de béns per la defensa de la Segona República o per la seua resistència al règim franquista dirigida al restabliment d'un règim democràtic, els xiquets i xiquetes nounats sostrets i entregats en adopció sense autorització dels seus progenitors i, també les persones reprimides per la seua defensa, ús, promoció o ensenyament de la llengua valenciana.

    També tenen la consideració de víctimes del franquisme aquells col·lectius, grups o sectors socials, professionals, científics, artístics i culturals que van patir una específica repressió col·lectiva. Els que van patir repressió en qualsevol de les seues formes per defensar la llengua i la cultura valenciana, utilitzar-la socialment, difondre-la o ensenyar-la; també els partits polítics, sindicats, lògies maçòniques, moviment feminista i agrupacions culturals represaliades pel franquisme, així com les minories ètniques, lingüístiques i religioses que van ser represaliades.


LA DONA COM A DOBLE VÍCTIMA.

    He de fer especial menció al paper singular que van tindre les dones en aquestes lluites i sofriments, per ser subjectes actius en la vida intel·lectual, professional, política i sindical del nostre país. Durant la Guerra d'Espanya i la Dictadura, les dones van patir humiliacions, vexacions, violacions, persecució, violència o càstigs per la seua activitat pública o política, pel fet de ser dones o per haver sigut mares, companyes o filles de perseguits, represaliats o assassinats. També van ser represaliades per haver intentat exercir el seu dret al lliure desenvolupament personal i haver transgredit els límits de la feminitat tradicional.

    Per a finalitzar, hem de tindre clar que totes les víctimes del franquisme tenen dret a la VERITAT, és a dir, a saber la realitat sobre l'abús que han patit, incloent-hi la possibilitat d'identificar als responsables d'aquests fets, les causes que van originar tals violacions i, de ser el cas, la sort final i el lloc on es troben les persones desaparegudes de manera forçada. Elles han de tindre el reconeixement pertinent per part de les institucions, promovent les actuacions necessàries per a restituir la dignitat de les víctimes del franquisme. La de TOTES.”


JUSTÍCIA, VERITAT I REPARACIÓ.

(Miquel Fernández i Zaragozá)


dijous, 19 d’octubre del 2023

LA REPRESSIÓ A LLÍRIA EN XIFRES.

 


Després moltes publicacions fetes de com va ser la repressió a Llíria, després de moltes consultes a base de dades, arxius i publicacions, crec que és el moment de plasmar en un únic document les xifres de com va ser la repressió a Llíria. Cal dir que aquestes xifres són provisionals i que aniran canviant com més avancen els treballs d'estudi i investigació, però crec necessari fer aquest document per a tindre una visió general.
El document està dividit en quatre apartats:
1. ELS MORTS DE LA REPRESSIÓ.
2. LES PRESONS. PERSONES EMPRESONADES.
3. L'EXILI.
4. ANNEX.
Us deixe l'enllaç a l'article: